De RET rijdt minder ritten dan normaal. De daardoor noodzakelijke aanpassingen van de dienstregelingen zijn nodig door het ziekteverzuim onder het personeel en is niet uit budgettaire overwegingen. Bovendien valt de inperking mee, vindt mobiliteitswethouder Bokhove.
Sinds 26 oktober jl. rijdt de RET alleen enkele metrospitsritten niet. Maar op die trajecten volgen de metro’s elkaar nog steeds elke 10 minuten op. Daarnaast wordt met ingang van komende vrijdag de frequentie van een aantal tramlijnen verlaagd, maar ook in dat geval beperkt. De lijnen 4,7 en 8 gaan op werkdagen 5 in plaats van 6x per uur rijden en de lijnen 20, 23 en 25 in de spits 8 in plaats van 8,5 x per uur.
Volgens Bokhove kan daar bijna niet van te merken zijn omdat het aantal reizigers vanwege corona nog steeds fors lager is dan normaal, ruim de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De fractie van de PVV had gevraagd om het afschalen van de ritten van de RET terug te draaien. Minder frequent openbaar vervoer betekende volgens raadslid Meeuwissen meer opgepropt zitten en staan op zowel perrons als in voertuigen, met als gevolg meer aerosolen in de lucht en dus een veel groter coronarisico voor zowel reiziger als OV-personeel.
‘’Qua contactbesmetting betekent meer opgepropt in het openbaar vervoer dat ook stangen en knoppen veelvuldiger worden aangeraakt met hoogstwaarschijnlijk ook grotere besmettingsrisico's’’, waarschuwde hij, ‘’Daarnaast staan reizigers natuurlijk langer en met meer tegelijk op perrons.’’
In haar antwoord herinnert zij het PVV-raadslid er overigens aan dat Rotterdam niet over de ritten van de RET gaat, maar Metropool Regio Rotterdam Den Haag.